Eten & Drinken

Wat is het paleo dieet? Eten zoals onze voorouders!

paleo dieet

Het Paleo dieet bestaat uit eten zoals onze voorouders. Ook wel het “Paleolithische dieet” genoemd. Concreet is het uitgangspunt van het Paleo-dieet om rauw te eten en om granen en zuivelproducten permanent te schrappen. Een dieet waarbij je plaats moet maken voor groenten en fruit en dierlijke eiwitten.

In het “stenen tijdperk” hebben jagers-verzamelaars nooit last gehad van diabetes, overgewicht of cholesterol. Ze hebben zelfs hun calorieën niet geteld. Sinds 1985 hebben veel wetenschappers deze levensstijl bestudeerd door de overblijfselen van gevonden beenderen te analyseren. Het resultaat: onze voorouders waren gezonder dan de huidige bevolking, waarvan het dieet ver verwijderd is. Het is een feit dat onze gezondheid sinds de komst van de landbouw en de industrialisatie steeds verder is verslechterd. Daarom de wens van velen van ons om terug te keren naar een zogenaamd paleo dieet. In ieder geval zou dit een gezond alternatief zijn voor ons huidige dieet.

paleo dieet zalmWat zijn de uitgangspunten van het paleo-dieet

Naast het vergemakkelijken van gewichtsverlies en meer in het bijzonder het verlies van vetmassa, is het paleo dieet ook gericht op het voorkomen van bepaalde ziekten en het verbeteren van de sportprestaties. Er zijn verschillende profielen van mensen die dit dieet beginnen te volgen en ze hebben niet allemaal het doel om af te vallen.

In eerste instantie zal het dieet het gewichtsverlies beïnvloeden door de consumptie van koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta te vermijden. Deze verandering kan ook een gunstig effect hebben op je lever door deze te ontlasten van de gebruikelijke belasting met vet. Het dieet zal ook een rol spelen in de strijd tegen chronische ziekten door zijn volgelingen een gezond en natuurlijk dieet aan te bieden. Daarnaast heeft dit nieuwe type dieet tot doel de fysieke conditie te verbeteren door bijvoorbeeld een gunstige rol te spelen in de kwaliteit van de slaap, het verbeteren van de prestaties (fysiek en intellectueel) en het gevoel van welbehagen.

paleo dieet salade groentenHoe werkt het paleo-dieet

Zoals hierboven vermeld, sluit het paleo-dieet alle soorten industrieel verwerkt voedsel uit. Daarom wordt het aanbevolen voor iedereen die “goed wil eten” door de voorkeur te geven aan natuurlijke en rauwe producten.

Dit is een moeilijk taak, omdat het een echte levensstijl is die tijd en motivatie vergt. Praktisch bestaat het Paleo-dieet uit ongeveer veertig procent koolhydraten, dertig procent vet en dertige procent eiwit.

Welke voedingsmiddelen zijn verboden

Als je het Paleolithische dieet wilt proberen, zul je je voedselaanbod moeten sorteren en je boodschappenlijstjes op een nieuwe manier moeten bekijken. Je moet afscheid nemen van granen zoals tarwe, rijst, maïs, pasta, brood, griesmeel, bulgur, ontbijtgranen zelfs meelproducten van welke aard dan ook. Suikers en zetmeelrijke voedingsmiddelen moeten ook worden vermeden, dus je moet een lijn trekken onder aardappelen, erwten, quinoa, industriële jam, poedersuiker, snoep of siropen.

Ook peulvruchten moeten bij het vuilnis worden gezet, waaronder linzen, witte bonen, sojabonen en kikkererwten. Vergeet olie, of het nu gaat om zonnebloemen, pinda’s, maïs of koolzaad. Om verder te gaan op de lijst van verboden voedingsmiddelen, moet je een kijkje nemen in je koelkast. Melk, kaas, yoghurt, margarine en pudding moeten worden weggegooid, evenals vruchtensappen en frisdranken. In je diepvriezer moet je pizza’s, quiches, taarten, petits fours, ijs en elk ander voedsel dat niet is toegestaan in het paleo dieet verwijderen.

Wat mag je wel nog eten

Vlees

In de prehistorie jaagden en visten onze voorouders op wilde dieren om te overleven. Het gevolg is dat het paleo dieet de voorkeur geeft aan mager vlees, zoals gevogelte zonder huid, kalkoen of kalfsvlees.

Vis

Zoals je misschien al verwacht had, zijn vissen ook opgenomen in het paleo voedselprogramma. We raden je aan om ze twee tot drie keer per week op te eten.

Eieren

Het wordt aangeraden om eieren in je paleo-dieet op te nemen en ze drie tot vijf keer per week op te eten.

Fruit en groenten

Je kunt ook fruit eten zoals aardbeien, bosbessen of frambozen. Het is een goed idee om te kiezen voor fruit dat rijk is aan antioxidanten en minder zoet. Aarzel ook niet om groenten in je paleo-dieet op te nemen. Opgemerkt moet worden dat groenten door holbewoners werden gebruikt om eiwitten en vlees in evenwicht te brengen.

Zaden, wilde granen en noten

Omdat er nog geen landbouw was, verzamelden onze voorouders vroeger granen, noten en zaden. Daarom kun je ook amandelen, hazelnoten, lijnzaad of zonnebloempitten eten …

Wat mag met mate

In het Paleolithische dieet kunnen sommige voedingsmiddelen worden getolereerd, maar dan in kleine hoeveelheden. Voorbeelden hiervan zijn thee of koffie, avocado’s, gedroogd fruit, koudgeperste oliën of alcoholische dranken. Aan het begin van dit dieetprogramma wordt geadviseerd om deze voedingsmiddelen eerst te vermijden. Later kun je ze geleidelijk aan in je dieet opnemen.

paleo dieet avocadoDe voordelen van het paleo dieet

Gewichtsverlies

Het is duidelijk dat hoe meer je jezelf ontdoet van zetmeelrijke en bewerkte voedingsmiddelen, hoe meer gewicht je van nature zal verliezen, vooral in termen van je tailleomvang. Vooral, omdat het dieet een geweldig gevoel van verzadiging geeft dankzij vezels van planten en eiwitten verkregen uit mager vlees.

Verhoogde energie

Als je het dieet volgt, heb je geen behoefte aan de hunkering om af en toe een tussendoortje te nemen. De vezels en eiwitten bevorderen het gevoel van verzadiging en verminderen daardoor de eetlust. Het leidt ook tot een aanzienlijke toename van je energie.

Verminderd risico op hart- en vaatziekten

Het paleo dieet is een echte bondgenoot in het voorkomen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Omdat het leidt tot natuurlijk gewichtsverlies, kan het ook helpen bij de bestrijding van diabetes of obesitas. Verschillende studies suggereren dat het dieet de meeste auto-immuunziekten (sclerose, artritis, reumatoïde, coeliakie, etc.) kan verlichten.

Het paleo dieet en het calciumgehalte

Terwijl je een paleo dieet volgt, moet je bijzonder alert zijn op je calciumgehalte. Houd er rekening mee dat u alle zuivelproducten uit je dieet verwijdert en dat dit gevolgen kan hebben voor je lichaam. Om er zeker van te zijn dat u geen tekorten hebt, mag je calciumhoudend voedsel, zoals groenten of vis, niet over het hoofd zien.

Een detox-bondgenoot

Of je nu je lichaam wilt zuiveren op de korte of lange termijn, het dieet is perfect om een beter detox-resultaat te bereiken. Het kan de darmfuncties normaliseren, spijsverteringsstoornissen en zure reflux verminderen. Bovendien is het een glutenvrij dieet, onder andere omdat je het zonder granen moet doen.

paleo dieet tonijnPaleo Dieet: Conclusie

Het dieet moet niet alleen in termen van voeding worden beschouwd, maar ook en vooral in termen van fysieke en sociale aspecten. Het is een echte “WAY OF LIFE”. Je zult nooit meer precies kunnen leven volgens de gewoontes en uitgangspunten van het leven van onze voorouders. Je hoeft dit dieet dus alleen maar aan te nemen om te leren je genen te respecteren en/of je slechte gewoontes dagelijks kwijt te raken.

In tegenstelling tot wat sommige mensen zouden denken, is het geen wonderoplossing om een droomlichaam te krijgen of zo goed mogelijke fysieke prestaties te leveren. Het aannemen van dit dieet is een manier van leven op zich. Het is niet onbelangrijk om het merendeel van het voedsel dat je eet uit je dagelijkse routine te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *