Eten & Drinken

Is patat uit de airfryer gezonder dan uit de frietketel?

airfryer patat

Een airfryer is een erg populair product dat veel wordt gebruikt in de keuken. Een van de zaken die ervoor zorgt dat de airfryer steeds populairder wordt en ook door steeds meer mensen wordt gebruikt, is de bewering dat het koken met de airfryer een stuk gezonder zou zijn dan het koken in bijvoorbeeld de frituur. Er zijn verschillende gerechten en etenswaren die in de airfryer klaargemaakt kunnen worden. Patat is een goed voorbeeld. Veel mensen vertellen dat patat uit de airfryer een stuk gezonder is dan patat uit de frietketel. Anderen denken weer dat het helemaal niets uitmaakt en dat dit slechts een fabeltje is, maar hoe zit dit nou echt? Is patat uit de airfryer gezonder dan uit de frietketel? Daarover lees je hieronder meer.

TEFAL airfryer fotoWaarom is een airfryer gezond?

Een airfryer wordt gezien als een gezonde manier van koken. Dit heeft te maken met het feit dat in de airfryer etenswaren en ingrediënten voor gerechten, in principe worden klaargemaakt door middel van hete lucht. De meeste airfryers werken op stroom. Je stopt de stekker van een airfryer in het stopcontact waarna je het gerecht of de ingrediënten, bijvoorbeeld patat, in de airfryer doet. Vervolgens kies je de instellingen zoals de hoeveelheid graden en de tijdsduur.

De airfryer creëert nu aan de binnenkant hete lucht. In deze hete lucht wordt de patat die zich binnenin het apparaat bevindt gaar. In principe is het dus de stoom die het gerecht gaar maakt. Dit is dan ook de reden dat een airfryer gezond is om mee te koken. Het apparaat maakt namelijk gebruik van stoom, in principe dus van lucht. Hiermee worden de ingrediënten klaargemaakt en er komen dus geen onnatuurlijke vetten, suikers en oliën bij kijken die je erbij moet doen zodat het apparaat functioneert. Het is puur natuur, namelijk enkel een verhitte lucht.

Patat in de air fryer of de frietketel?

philips airfryer kip en frietjesDoordat airfryers dus gebruik maken van stoom zijn ze gezond om mee te koken, maar maakt dit patat uit de airfryer ook direct gezonder dan patat uit de frietketel? In principe is het antwoord hierop ja. Je kunt bij een frietketel namelijk niet de keuze maken de patat te bakken met stoom en hete lucht.

Bij een frietketel komt er frituurvet bij kijken en frituurvet is simpelweg ongezond. Het is een onnatuurlijke soort vet en het zorgt voor overgewicht, maar daarnaast is het ook niet goed voor bijvoorbeeld het hart.

Bij de airfryer is er geen sprake van frituurvet, waardoor deze optie direct al een stuk gezonder is. Wel zijn er mensen die patat alsnog graag met wat vet bakken. Ook dit kan op een gezondere manier in de airfryer. Het enige wat je dan hoeft te doen is een gezonde olie uitkiezen, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Deze giet je in de bodem van de airfryer en daarna doe je de etenswaren er gewoon bij. De etenswaren worden nu alsnog gebakken met stoom dat dus gezond is, maar de olie die erbij zit wordt ook gebruikt. Wel is de olie een stuk gezonder dat frituurvet.

Als je na het lezen van deze blogpost overtuigd bent: check dan deze lijst van de best geteste airfryers die Jan heeft opgesteld. De hele website staat vol met onafhankelijke informatie – een zeer goede bron voor info over airfryers dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *