Beauty Eten & Drinken

De effecten van wijn op je huid

effect van wijn op de huid

Bijna iedereen lust op zijn tijd wel is een glaasje wijn. Lekker met een boek erbij ontspannen na een dag hard werken. Of juist helemaal los gaan in een uitgaansgelegenheid. Maar wat voor gevolgen heeft wijn drinken eigenlijk voor je huid? En kan je iets aan deze gevolgen doen?

vrouw in wijngaardBloedvaten

Wat je vooral zal merken als je veel wijn drinkt is dat je huid roder wordt en meer droge plekken krijgt. Maar hoezo heeft wijn dit effect?

Vooral de alcohol in de wijn is het probleem. Die stof zorgt voor een chemische reactie waardoor je bloedvaten verbreden. Doordat je bloedvaten breder zijn stroomt er meer bloed langs je huid. Dit zorgt ervoor dat die er roder uit gaat zien.

De droge plekken op je huid ontstaan doordat de alcohol de hormonen die uitdroging moeten voorkomen blokkeren.

Rimpels

Naast een drogere en rodere huid ontstaan er makkelijk rimpels en gaat je huid er vaal uitzien. Dit heeft niet zozeer met stoffen in de wijn zelf te maken, maar meer met vochtgebrek. Dit gebrek aan vocht ontstaat doordat je bij overmatige alcoholconsumptie vaak een stuk minder water drinkt. Hierdoor droogt het huidweefsel makkelijk uit waardoor dus die rimpels en het vaal worden ontstaan.

Andere huidaandoeningen

Uit verschillende onderzoeken is gebleven dat je ook andere huidaandoeningen krijgen door teveel alcohol te drinken. Dit zijn onder andere eczeem, roos en rosacea. Maar hoe dit komt is niet veel over bekend.

Giftige bijproducten

Je lichaam zet alcohol om in de lever. Bij dit omzetten ontstaat een bijproduct dat giftig is voor weefsels. Die worden door dit bijproduct uitgedroogd, waardoor bovenstaande effecten worden versterkt.

Bestrijden

Gelukkig zijn deze effecten meestal niet blijvend. Je kan er iets aan doen! Je huid is namelijk vrij goed in staat zichzelf te herstellen. Hiervoor zal je wel een tijdje geen of bijna geen alcohol moeten drinken. Daarnaast zijn een aantal punten extra belangrijk om op te letten.

jonge vrouw met rode wijnHet belangrijkste is om genoeg water te drinken. Het beste kan je een glas wijn steeds afwisselen met een glas water. Hierdoor blijft je huid goed gehydrateerd en ontstaan er minder rimpels.

Wat ook belangrijk is is om niet teveel koffie te drinken. Zeker niet om een kater te voorkomen. Koffie kan namelijk de schadelijke effecten op de huid versterken. Het beste kan je natuurlijk alcoholvrije wijn drinken, of in ieder geval gedeeltelijk. Wijn met een lager alcoholgehalte, zoals een lichte Asti wijn bijvoorbeeld, zijn ook al een stap in de goede richting.

Als je echt heel veel alcohol hebt gedronken in je leven, tegen alcoholisme aan, kunnen de effecten blijvend zijn. Meestal is er dan wel een operatie mogelijk. Dit kan echter flink in de papieren lopen en wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Overmatig wijn drinken heeft dus een ongunstig effect op de huid. Deze wordt er roder van en er ontstaan meer droge plekken, ook krijg je sneller rimpels. Dit komt door stoffen in de wijn, voornamelijk alcohol, die worden omgezet in andere giftige stoffen. Ook uitdroging door het drinken van te weinig water speelt mee. Deze effecten kan je meestal terugdraaien door een tijdje een stuk minder wijn te drinken. Lukt dit niet is een operatie mogelijk, maar wel prijzig. Sowieso is het goed ieder glas wijn af te wisselen met een glas water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *